Bosruiters Arkemheen polder

Gisteren op pad geweest richting de Arkemheen polder tussen Nijkerk en Bunschoten. Dit gebied is speciaal ingericht om de achteruitgang van de weidevogelstand tegen te gaan. Aan het begin van het voorjaar zijn er door de hoge waterstand veel natte weidegebieden ontstaan waar de weidevogels zich erg thuis voelen. Ondanks dat het nog erg vroeg in het jaar is zit het gebied alweer vol met vogel wat mij redelijk verbaasde zo vroeg in het “voorjaar”. Het zat er onder andere vol met smienten, grutto’s, meeuwen, en bosruiters. Tijdens een kort bezoek in de middag een mooie serie foto’s kunnen maken van enkele bosruiters die mooi dichtbij de auto opdoken. Een prachtige plek is het daar.

Bosruiter-5
Bosruiter-4
Bosruiter-3
Bosruiter-2
Bosruiter-1

Dit Bericht Heeft 9 Reacties

 1. Dank voor je info en sterkte de komende 8 weken. Ik hoop dat je daarna weer tijd krijgt voor de fotografie. Ik kom zeker nog eens kijken op je blog in de toekomst.
  Mvg Peter

 2. Dank voor je reactie, Harald. ik heb wel foto’s staan op mijn Flickr account: https://www.flickr.com/photos/64301924@N05/
  Ik heb ook de 7DII, heel fijne camera! En trouwens ook de versie III van de Canon converter, dus als je een keertje wil proberen. Kunnen we beiden even van elkaar testen. Kijk maar, wat mij betreft, prima. Ik woon in Amersfoort.
  Mvg Peter

  1. Peter, je hebt een prachtige serie foto’s op flickr staan, super, ben onder de indruk. De 7D II is inderdaad een mooie camera, ben er zeer blij mee en de combi met de 100-400 II is top. Ik heb zelf de 1.4 III converter al uitgebreid getest en met de 100-400 II gaat het erg goed, zelfs full AF op f/8.0. Hij gaat er bij mij zeker komen als het budget er is. Normaal gesproken hadden we wel even een keer in de Arkemheen kunnen afspreken maar aanstaande maandag start ik een training op mijn werk van 8 weken waarbij de tijd voor fotografie helaas bijna nul gaat zijn. Even doorbijten dus.
   Gr Harald

 3. Ja, ik heb nu de 400 5.6 en de Tamron 150-600. Ik zou eigenlijk liever met één lens werken. Als de nieuwe 100-400 net zo snel focust als de 400 5.6 zou dat zeker een alternatief zijn evt in combinatie met de 1.4 converter, die ik heb, als ik meer bereik wil. Op de huidige 400 5.6 lever ik dan behoorlijk wat kwaliteit in, maar ik lees dat de 100-400II veel betere resultaten daarmee geeft. Ook de IS is natuurlijk een groot voordeel.
  Gr. Peter

  P.s. Ik kom ook heel geregeld in Arkemheen. Het viel me laatst wel op hoe weinig grutto’s daar nu zijn in vergelijking met afgelopen jaren. Misschien door het vele water op de weilanden.

  1. Peter, de 100-400 II focust zeker net zo snel als de 400 f/5.6, zo niet sneller. Moet er wel bij zeggen dat ik bij aanschaf van de 100-400 ook meteen ben overgegaan van een 7D naar de 7D mark II, killer combo. Voor wat de beeld kwaliteit zie ik tussen de 2 nagenoeg geen verschil, beide zijn top. Grote voordeel van de 100-400 is natuurlijk de IS en het feit dat ik op de 7D mark ii nog autofocus heb bij f/8.0 als ik de 1.4 III converter aanschaf, wat ik zeker van plan ben. Denk wel dat je de III versie moet hebben om de juiste goede resultaten te krijgen.

   Het is inderdaad een beetje rustig met de Grutto’s in de Arkemheen nu. Enkele weken geleden was er plots een hele grote groep aanwezig maar die zit er nu niet meer. Verleden week zag ik er hier en daar wel eentje maar het zijn er inderdaad niet veel.
   Heb je zelf ook een website waar je foto’s te bewonderen zijn?
   Gr Harald

 4. Prima, Harald, je komt er ongetwijfeld uit! Je hebt sowieso mooie foto’s op je site, hoor, bijvoorbeeld je macro’s!
  Hoe bevalt de 100-400 II?
  Mvg Peter

  1. Twijfel nog steeds over de vogels maar dat komt goed. De 100-400 II heb ik sinds een maand of 3 en tot nu toe bevalt hij prima. Bere scherp en super flexibel. Hiervoor liep ik rond met een 70-200 f/4.0, 300 f/4.0 en een 400 f/5.6 en ik was dat gesjouw en lens wisselen een beetje zat. De oude 100-400 had wat teveel beperkingen maar deze nieuwe tot nu toe perfect. Vooral het feit dat de vergroting factor omhoog is gegaan en de kortste scherpstel afstand erg dichtbij ligt maakt hem ook erg geschikt voor macro werk op vlinders en libellen waarvoor ik vroeger de 300 f/4.0 vaak gebruikte. Laat de lente maar komen, ik ben er klaar voor. Wil je hem zelf ook aanschaffen?
   Gr Harald.

 5. Mooie foto’s, maar het lijken mij kemphaantjes ipv bosruiters.
  Mvg Peter

  1. Dat is inderdaad heel goed mogelijk Peter. Erg lastig om ze uit elkaar te halen, ik had al meer soorten de revue laten passeren om de vogels op deze foto’s een naam te geven zoals de goenpootruiter en de poelruiter. Daar komt nu de kemphaan ook nog bij, die had ik nog niet in het vizier. Heel lastig om hier onderscheid te maken. Vanwege het feit dat een kemphaan een krom aflopende snavel heeft en de vogels op mijn foto’s een haast een rechte snavel denk ik nog steeds dat het bosruiters zijn maar ik twijfel heel erg. Bedankt voor je bezoek aan met website en leuk dat je de moeite hebt genomen een reactie te plaatsen. Ik ga ondertussen nog even goed de kemphaan en de bosruiter vergelijken.
   Gr Harald

Reageren niet meer mogelijk.

Close Menu